Целофан …

Одамна се токмев да го напишам постов ама не му беше дошло времето. Денеска пред очи ми се покажа колку е алармантна ситуацијата и колку е неопходно да се проговори на темава.

Како и секоја година и оваа градот расцветал во чест на 8-ми Март. Цвеќиња во саксии и во букети насекаде. Шаренило од големини, бои и текстури.

И целофан. Многу целофан. Проѕирен или во боја, тенок или ламиниран со уште нешто, сјаен или мат, со декорација или чист. Дополнет со панделка од различна пластика. Нема да продолжам да ги редам и набоцканите пластичните додатоци, лепењето со силикон на разни дребулии врз листовите и збогатувањето со разни пластични мрежи.

Е тука ми пука филмот. Зошто е потребно сето тоа ѓубре?

20170913_151856Иако нема врска со 8-ми Март, фотографијава дава добра илустрација колку несвесно се однесуваме со додатоците, во случајов со целофанот и панделките. Сликана е по некое одбележување на важен датум од историјата. Со најдобра намера почитувачите на делото на херојот донеле букети и икебани, ги оставиле во негова чест и си заминале. Цвеќињата овенале и почнале да се вклопуваат со останатата природа, но пластичните делови останале како нови, расеани од ветерот и оставени да загадуваат уште многу долго.

Што сакам да кажам. Знам дека и годинава за 8-ми Март ќе се купат многу цвеќиња како подарок за жените во вашите животи, ама барем купувајте одговорно и не загадувајте непотребно. Денот ќе помине, но отпадот ќе остане.

Не сакам да звучи патетично, но секое цвеќе е доволно убаво такво какво што е. Природно и незавиткано. Важна е неговата симболика, љубовта и почитта кон онаа за која е наменето.

Ако пак не сакате да се откажете и сметате дека дополнителното пакување визуелно ќе придонесе да оставите подобар впечаток, не заборавајте дека имате избор. Одберете панделка од природен метеријал или некоја текстилна на која може да и се најде и друга намена. Наместо целофан одберете хартија која може да се рециклира или текстил кој може да се реупотреби.

Бидете одговорни граѓани и дадете пример на идните генерации. Аман, престанете со целофанот …

 Дополнето:

Тазе илустрација на постот со слика од денеска 😦

 

 

 

 

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s