МЕРАКЛИ(Ј)КА

Знаете за што ќе пишувам, така? Не, не е за тоа 🙂

Како инспирација од типизирањето на жените според карактеристиките, некако се испровоцирав да пишувам за типот „Мераклијка“.

Интересно е дека во македонскиот јазик постои зборот мераклија.meraklija.jpg

Мераклијка е изведенката во женски род, а во народот е вдомена како мераклика. Најчесто е употребувано во конотација на промискуитетна жена, жена која често менува мажи и жена која ужива во секс. Се користи како форма на исмевање, дисквалификација, па дури и како погрден израз. Постојат и „Знаци дека е „мераклика“, а па дури и песна е испеана на темата.

Може да се чуе како со мераклики се опишуваат и оние жени кои пијат алкохол повеќе од она што средината оценила дека е мерка за нив, за разлика од мажите кои се квалификуваат како боеми ако го прават истото. Мнооогу ретко мераклики се и оние кои уживаат во храна, оти тие генерално се квалификуваат како дебели, наспроти мажите со исти карактеристики кои се познати како гурмани.

Она што се заборава е дека по аналогијата на мераклијата и неговиот хедонизам, мераклијката е всушност жена која знае да ужива во животот. merak.jpg

Тоа е жена која има страст кон нешто или има желба тоа да го да го направи, без притоа да дава некому сметка или да објаснува зошто тоа го прави. Да, секако, во уживањето влегуваат и сексуалните искуства, во обем и форма прикладни за секоја мераклијка, но не само тоа. Всушност, мераклијки се

 • оние кои се слободни да бидат тоа што сакаат и си ги тераат ќефовите
 • оние кои не дозволуваат нивниот живот да биде нечија друга работа
 • оние кои си ја бараат сопствената среќа
 • оние кои тешко се вкалапуваат во општествените норми
 • оние кои некогаш ги мразат последиците од тоа што го прават, но уживаат додека трае
 • оние на кои не им е гајле што вие мислите за нив

Мераклијки се и

 • оние кои патуваат низ светот и му се радуваат на секое ново место и секоја нова култура, додека ги боли секоја клетка на телото
 • оние кои се дружат со книгите, ги создаваат или ги читаат
 • оние кои денгубат низ кафеани со пријателите
 • оние кои посветено работат во било која област
 • оние кои се будат со помислата дека денот ќе донесе нова радост
 • оние кои знаат да се радуваат на малите нешта исто како на исполнувањето на најголемите желби.

И уште многу други …

Не зборавајте дека мераклијки се многу од оние жени кои вам ве прават среќни и имаат енергија која ви дава повод да се насмевнувате. Тоа се и оние жени на кои вие им завидувате, заради тоа што тоа не сте вие, знаете, оние кои се среќни заради тоа што се.

п.с. Авторката е меракли(ј)ка.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s